Hlasový asistent Hugo

Aplikace hlasového asistenta vyvinutá pro Spinální jednotku ve FN Motol.

Více o Hugovi

Proč hlasový asistent?

Pacienti s tetraplegií se v subakutním stádiu dostávají na spinální jednotku, kde začínají intenzivně rehabilitovat. Vzhledem k závažnosti poranění jsou plně odkázáni ve všem na ošetřovatelskou péči, kterou zajišťuje nemocniční personál, a nemají možnost samostatné komunikace se svojí rodinou a přáteli.  Hlasový asistent se snaží tyto negativní dopady zmírňovat v několika základních oblastech: možnost volat svým blízkým, získávat základní informace, číst denní zprávy, napolohovat lůžko, sledovat TV a poslouchat rádio. Díky této technice získává pacient soběstačnost alespoň v těchto činnostech, což pozitivně přispívá i k celkové psychické pohodě.

Co budu potřebovat?

Wi-Fi připojení

Na Spinální jednotce řešíme připojení k internetu pomocí Wifi která je dostupná v Nemocnici Motol. V domácím prostředí stačí klasická Wi-Fi síť s rychlým připojením k internetu min 10Mbps.

Windows zařízení

Huga je třeba spustit na zařízení s operačním systémem Windows, které je uložené poblíž pacientova lůžka. V našem případě využíváme Microsoft Surface Go tablet - je skladný a nenáročný na manipulaci.

Mikrofon

Hlasovou komunikaci zprostředkovává citlivý mikrofon, který směřuje na pacienta, resp. visí nad pacientem. Takto je zabezpečena co nejvyšší kvalita rozpoznávaní hlasu pacienta. Nejvíce se nám osvedčil malý kvalitní klopový mikrofon Boya BY-M3.

Televize s připojením k Wi-Fi síti

Hlasový asistent se pomocí Wi-Fi sítě propojí s Samsung TV. Pro spárováni lze jednoduše ovládat základní pokyny - zapnutí/vypnutí, přepínání kanálů, ovládání hlasitosti. Pro jiné televize nebo set-top boxy si si asistent nahraje příkazy z dálkového ovládáni a po zadání hlasem je umí zopakovat.

Osvětlení

Philips HUE je řešení chytrých domácností které lze s asistentem použit. Lze němu připojit jenu nebo více žárovek a ovládat je pomocí hlasu. Stačí jednoduše řich "Ahoj Hugo....Zhasni" a bude tma.

Chytré zařízení v okolí

Somfy Tahoma je jednotka kterou umí asistent ovládat a ta se jednoduše propojí s žaluziemi, roletami, klimatizaci, osvětlením atd nebo jiným zařízením pomocí standardu Zigbee.

Detailnou informaci o zpracování osobních ůdajú nalezete v GDPR dokumentu, souhlas s použitím apliakce najdete tady

Licence aplikace CreativeCommons v českém jazyce